Нова придобивка!

Нова придобивка!

След огромен ремонт Mузеят на солта в Поморие е променен изцяло. Музеят, който е единствен по рода си на Балканите,  бе реновиран по проект „Поморие- туристическа атракци я- град на солта, древна история и традиции”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г.

С новата си визия музеят  ще привлича  хиляди туристи,  каза кметът на Поморие – Иван Алексиев.  Атракцията ще работи целогодишно. В началните училища и гимназии в града вече има специални лекции за музея, като целта е най-малките да се запознаят с този уникален начин за добиване на сол.

От Общината добавиха, че ще има и специален атракционен автобус, който ще превозва туристите до музея и по този начин достъпът ще бъде изключително лесен.

Посетителите ще могат да видят истинско производство на сол. Соларите, които  са предавали занаята си поколение на поколение, са съхранили метода и до днес. В музея работи точно такъв солар,  с който хората ще могат да разговарят и да получат информация за добива.

Освен, че ще могат да наблюдават на живо производството, посетителите ще могат да гледат и със специални биноклибогатата флора и фауна в района.

През летните месеци туристите  имат и уникалната възможност да се намажат с лековитата кал и луга от специално изградени съоръжения пред музея. Музеят привлича хиляди туристи от цял свят. От юни до сега посетите са 10 630. От Община Поморие  съобщават, че това е с няколко хиляди повече от предходната година. Всеки един посетител ще може да си тръгне със спомен от музея, а именно красива стъкленица пълна със току що добита сол. Проектът  е на стойност 1 887 705 лв.