8-ми Международен конкурс за изкуства “Радост на брега” – Ахелой 2014г.

Международният конкурс „Радост на брега” -2014 се проведе за осми път. В него се изявяват талантите в областта на музикалното, танцово, изобразително, сценично и литературно изкуство. Тази година той се проведе в Созопол, Ахелой и Несебър, с участието на изпълнители от страната и чужбина. Организатори на конкурса са Областна администрация- Бургас, Сдружение”Радост на брега”-Бургас, Общините Поморие, Созопол и Несебър, Кметство гр.Ахелой, НЧ”Светлина-1934″ гр.Ахелой.

Осмият Международен конкурс за изкуства”Радост на брега” в Ахелой се състоя в дните от 20 до 22 юни, с многобройни участници от 7 държави: България, Молдова, Украйна, Русия, Унгария,Словакия и Грузия.

Официални гости на събитието бяха Миклош Керекеш-кмет на побратимения на Ахелой град Аяк-Унгария и зам. кметът Белла Шош, Иван Пифкач -кмет на гр.Воловец- Украйна, Гереб Петер – зам.кмет на гр.Фаркашлака-Румъния, Янчо Илиев -зам.кмет на Община Поморие и домакинът Иван Георгиев -кмет на гр.Ахелой.

На 20-ти юни вечерта се състояха концерти на групи от Грузия и Словакия в салона на читалище „Светлина-1934” . Официалното откриване, предшествано от дефиле на участниците в конкурса, изпъстри и огласи улиците на града, след което продължи конкурсната програма. 21-ви юни беше конкурсният ден , който започна в 9.30 сутринта. На 22-ри юни публиката се наслади на концерти на групи от Унгария и Словакия, отново на сцената на читалище”Светлина-1934″.

Участниците в конкурса, разделени в пет вързастови групи бяха оценявани от жури в състав: Златка Бобева-почетен председател на журито, български художник и ръководител на школа по батик; Хайгашод Агасян – изтъкнат български композитор; Росен Богданов-хореограф, генерален секретар на AGF; Йордан Станимиров-хореограф, прима балетист на ансамбъл “Филип Кутев”, основател на сдружението на клубовете по български народни танци “Боди фолк”; Светла Караджова-вокален педагог в СУ”Климент Охридски”; Красимира Богданова- музикален педагог; Недко Георгиев- балетист и премиер солист на държавна опера Бургас и Руска Узунова-музикален педагог.