Рекорден брой общини участват в туристическо изложение „Вашата ваканция“ 2014

За първи път в 13-годишната история на туристическа борса „Вашата ваканция“ взимат участие над 65 общини от цяла България. Изложението, разположило се на двата етажа в Морското казино на град Бургас, протича при голям интерес от страна на бургазлии и гости на града.

„С всяка изминала година Туристическа борса “Вашата ваканция“ се радва на все по-голяма популярност сред български и международни посетители. Изложението дава възможност на хиляди да се запознаят от близо с различните туристически възможности в България и чужбина и да изберат своето място за отдих и почивка. На „Вашата ваканция“ 2014 се презентира най-доброто от туристическите продукти и услуги“ – коментира Соня Енилова – председател на Бургаска регионална туристическа асоциация и организатор на събитието.

Пожелания за успех на борсата и повече подобни инициативи, които да развиват туризма в България, отправиха по време на официалното откриване зам.-областният управител на област Бургас Евгени Врабчев и зам.-кметът по образование и култура в община Бургас – Йорданка Ананиева.

Професор Анна Троно от Университет Саленто в град Лече, Италия, Анти Панайотоу от Търговско-промишлената палата на Ксанти, Гърция и Соня Енилова от БРТА представиха пред присъстващите европейския културен маршрут „Пътят към Йерусалим”. Този културен маршрут е по стъпките на поклонниците, които са посещавали Йерусалим през Средновековието и включва два основни лъча – Адриатическия и Черноморския, които се събират в Средиземно море и от там към Божи гроб.

Сред официалните гости в първия ден на изложението бяха още генералният консул на Република Турция Ниязи Еврен Акйол, Мария Иванова, директор Дирекция „Туристическа политика” към МИЕ, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, заместник кметовете на Созопол и Поморие, почетният консул на Израел в Бургас.

По програма борсата продължи с театрално-артистична възстановка „Светилище на Слънцето“, вдъхновена от археологическите открития в раннонеолитно селище и култов център Оходен-Валога, Врачанско, където са открити уникални ритуални съоръжения като глинен олтар с три еленови черепа, обредни ями и голямо каменно съоръжение с отвор към слънчевия изгрев. Театралната възстановка пресъздава идейно-митологичната система на първите земеделци от неолита за осигуряване на плодородие и продължаване на рода.

Освен с възможностите за туризъм, древните ритуали и културни маршрути, гостите на изложението се насладиха на певческите и танцови изпълнения на талантливите деца от Общински детски комплекс Бургас и ЦДГ „Детелина“.

Туристическа борса „Вашата ваканция“ 2014 продължава и днес с богата съпътстваща програма и много изненади.