„Зелени Балкани” построиха остров в защитеното Поморийско езеро

Национална Асоциация „Българско Черноморие” алармира за вдигнати строежи без екологична оценка. Предоставяме на вашето внимание прессъобщението на НАБЧ:

Така наречените еколози от “Зелени Балкани” построиха съмнителен изкуствен остров насред соленото Поморийско езеро, което е обявено за защитена територия и попада в “Натура 2000″. Градежът е вдигнат без задължителната екологична оценка. Докато имитират дейност и протести уж в защита на природата, самите „зелени” нарушават всички норми, правила и закони, когато е в техен интерес. Това е скандална демонстрация на двоен морал. Това е недопустима демонстрация на сила и надмощие над Съда, над правителството и над Държавата.

Построеният остров в защитеното Поморийско езеро е с площ от 4 дка и застрашава екоравновесието в лимана. В уникалния природен феномен са изсипани тонове пръст и чакъл, а насипът е допълнително укрепен с огромни платна, пластмасова мрежа и синтетичен текстил, което е абсолютно недопустимо. При това островът е изграден без екооценка. Заради липсата на ОВОС е абсолютно неясно какви поражения са нанесени върху растителния и животински свят и върху уникалното находище на лечебна кал в езерото. Островът е изграден по европроект, от който „Зелени Балкани” прибраха над 700 000 лева. Срещу тази баснословна сума те твърдят, че са създали условия за гнезденето на птици, чрез изкуствения остров. Интересна стратегия за усвояване на средства, но в поморийското езеро птиците гнездяха много преди появата на “Зелени Балкани” и островът им. Биолозите смятат, че островът унищожава безценното находище на лечебна кал и уврежда необратимо водната флора и фауна.

Друг и още по-голям скандал е огромната луксозна сграда, която „Зелени Балкани” построиха на брега на езерото. По документи тя се води център за наблюдение на птици. За палата от 300 кв. м. „еколозите” прибраха 1 милион 380 960 лева от Глобалния екологичен фонд. Сметката показва, че градежът е коствал по 4700 лв. за всеки квадратен метър или 10 пъти повече от нормалното!!!!

Интересът на „Зелени Балкани“ към Поморийското езеро започва от 1998 г. Оттогава досега те са реализирали пет проекта на обща стойност почти 7 милиона лева. За някои от проектите има фрапиращо дублиране на едни и същи дейности. Това е забранено в Правилника за изразходване на безвъзмездните средства на ЕС, защото се счита за форма на измама и източване на пари.

А през това време „зелените” заливат с протести държавата, като имитират, че бранят парк Странджа. А всъщност заявяват, че са готови да вземат 7 млн. лв., с които да управляват парка. Странно, прилича на акция за отклоняване на общественото внимание за усвояване на поредните милиони.

Димитър Канариев

Председател на УС