Дамаджан вечеринка за Трифон Зарезан

За 19-ти пореден път, за празника  Трифон Зарезан,

 

Читалище „Просвета 1888”- Поморие събира ценителите на хубавите червени и бели вина, и ракии,

 

на 8 февруари 2014 г. /събота/ от 20.00 ч.,

 

 в ресторант „Поморие”

на  ДАМАДЖАН  ВЕЧЕРИНКА.Желаещите да участват в конкурса могат да предоставят своите проби в сградата на Читалище “Просвета 1888” в срок до 03.02.2014 г.

 

На вечеринката по традиция се провежда анонимна дегустация на домашни вина и ракии, които се оценяват от професионална дегустационна комисия в “Черноморско злато- АД”.

Всяка година се връчва и приза “Дегустатор на годината”. Победителят е този, който се доближи най-много в оценките си до тези на професионалистите.

Актьорите от поморийският читалищен театър ви обещават много хумор, веселие и танци, за да се спази традицията за плодородие на лозята и пълни бъчви с вино.

Вечеринката се провежда с любезното съдействие на „Черноморско злато АД”- Поморие, Винарска изба „Бойар” – Поморие и Винарска изба “Тохун”-Поморие.

 

Куверт можете да закупите от Читалище “Просвета 1888”, ул. Княз Борис I №51,

до 3 февруари /понеделник/ 2014 г.

За допълнителна информация – тел. 0596/22316

GSM 0875168555

 

Дамаджан вечеринката за празника Трифон Зарезан е една стара градска традиция в Поморие.Тя датира от 30-те години на миналия век, когато лозарите и винарите са се събирали на този ден в читалището за да празнуват заедно като добри съграждани и приятели.  Всеки от тях е черпил присъстващите с вино, което  сам е налял. Домакините пък са представяли своите кулинарни специалитети. Не са липсвали закачките и хумора на актьорите от читалищния театър, музиката и танците до зори. На дамаджан вечеринката задължително са танцували кадрил – един европейски танц, вероятно пренесен от богатите поморийски търговци банкери, които обикаляли Европа по свои бизнес дела. Имало е и водещ, който задавал командите на френски език, господата са демонстрирали своите кавалерски обноски, а дамите своите тоалети по европейската мода.