Тракийските българи от Поморие се завърнаха към корените си

22 септември 2013 г. е дата, която ще остане в паметта на много поморийци. Освен, че се почете 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, се почете и паметта на хората, които преди 100 години са били насилствено изселени от родното си място и са потърсили дом и закрила в Поморие – тракийските бежанци от Ениджия /Енидже, Инедже/, Турция. Техните потомци знаят откъде са тръгнали и в този ден бе извървян пътят до земята, в която са корените им.

Вековен дъб в селото, символ на вековната родова памет, носи посланието „Поморие-България. От признателните потомци”. Това послание са оставили те преди 8 години. Сега се завърнаха, за да покажат отново своята благодарност към предците си и да поставят на това място красива мраморна плоча върху, която са гравирани същите думи. Събитието, с историческа стойност не само за поморийци, но и за всички българи, беше организирано от община Поморие, по инициатива на членовете на Тракийско дружество „Одринска епопея”.

Инедже събра над 200 души от Поморие, сред които кметът Иван Алексиев, председателят на ОбС Поморие – д-р Милена Енева, заместник областният управител на Бургас – Юсеин Мехмед, заместник-кметът Илия Джингов, служители от общинската администрация и членовете на Тракийското дружество. Паметната дата беше уважена от специалното присъствие на генералния консул на Република България в Одрин – Любомир Попов и председателя на Тракийските дружества в България – Красимир Премянов. Гостите бяха радушно посрещнати от кмета на град Инедже – Иляс Йълмам, председателя на общинския съвет и жители на града. На входа на Инедже беше поставена табела с надпис „Добре дошли, поморийци”.

„100 години по-късно ние се завръщаме към корените си. Тази плоча е признателност към дедите ни и техния завет. Нека всеки от нас, когато минава оттук и има възможност да поспре на това място и да постави цвете.” – с тези думи кметът Иван Алексиев се обърна към гостите. Той съобщи, че Поморие вече е пълноправен член на Регионална асоциация на общини „Тракия”, което ще даде по-голяма възможност за осъществяване за трансгранично сътрудничество с общини от географската област Тракия. Кметът изказа специални благодарности към ръководството на град Инедже за разбирателството и за топлото посрещане. Кметът на Инедже Иляс Йълмам също поздрави поморийци и ги призова да предадат традицията и на следващите поколения. На церемонията присъстваха представители на два от най-големите тракийски родове от Инедже – Секлемовия и Тадаръковия. „Днес ние показахме, че корените ни са здрави, показахме, че никога няма да забравим от къде сме тръгнали и на къде отиваме” – каза председателят на Тракийското дружество в Поморие – Елена Мурджева.

След церемонията гостите се върнаха в кметството, където беше организирана богата програма с участието на певческа група „Тракийка” и състав на домакините от Инедже. Генералният консул на България в Одрин – Любомир Попов пожела на поморийци и инеджийци да поддържат добрите си отношения. „Нека този празник се превърне в традиция, за да укрепват връзките между двата града, което ще допринесе и за развитието на отношенията между България и Турция.” – каза консулът. Председателят на Тракийските дружества в България – Красимир Премянов благодари на ръководствата на Поморие и Инедже, че предоставиха възможност на тракийците от Поморие да се върнат в родния край и тук да посрещнат приятели, да получат уважение. „Това е духът и смисълът на съществуването на нашата организация в сегашното съвремие.” – подчерта Премянов.

На изхода на град Инедже, гостите бяха изпратени с табела „Довиждане, поморийци!!!”

Пресцентър Община Поморие