Празници , традиции и обичаи в Поморие

Празници , традиции и обичаи в Поморие

Празници , традиции и обичаи в Поморие

Тесен и дълъг провлак между морето и лимана води до град Поморие, който е разположен на югоизточното черноморско крайбрежие на България. Самото морско градче се намира на полуостров, вдаден 5 км в морето. Областният град Бургас се намира на малко по-малко от 20 км в североизточна посока. На 18 км от живописния полуостров е най-големият курортен комплекс по родното черноморие - Слънчев бряг, на 14 км е Каблешково, а на север на 18 км е Несебър.

Удобни транспортни връзки свързват Поморие с други градове и курорти, като аерогара Бургас е само на 8 км. Близостта на Слънчев бряг и Бургас увеличават възможностите за развлечения и туристически поток в градчето. Акваторията на Поморийския залив е предпочитана за ветроходни регати, а пристана - от любители рибари.

До 14 август 1934 г. градът е носил древното название Анхиало, когато със специална министерска заповед е бил преименуван на Поморие. Древното селище Анхиало е било създаден като колония на Аполония (Созопол) с цел пълно господство над Бургаския залив и принадлежащата му територия, за владеене на солниците и срещу влиянието на съседната Месамбрия.

Открита след средата на минали век голяма мраморна плоча близо до устието на Дунав свидетелства за ранната история и значение на селището. Запазени надписи гласят, че през 2 в. пр. н.е., Анхиало е бил силно укрепено място с крепостни стени, което е било завладяно от съседната Месамбрия (днешен Несебър). По време на сражението са разрушени крепостните стени на Анхиало, възвръщайки го отново в ръцете на аполонийците. Благоприятното географско разположение на Анхиало на северния бряг на сегашния Бургаски залив му придавало изключително значение, за да се води спор с цената на оръжието между Месамбрия и Аполония.

 
Поморийското езеро е най-северното от Бургаските езера. То е разположено непосредствено до Поморие, като южната част се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал , добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. Тя представлява природен продукт, формиран от органични и неорганични съединения с участието на различни химични, биологични и микробиологични процеси в Поморийското лиманно езеро. Тя е черна на цвят и има наситена миризма на сероводород. В модерната санаториална база с успех целогодишно се лекуват заболявания на опорно - двигателния апарат; гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на дихателните органи, сърдечно-съдови, чернодробни и др.

Водата в Поморие е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон, а изобилието от плодове и зеленчуци, които виреят изключително добре в района е допълнителен плюс. Поморие има и дългогодишни традиции във винопроизводството. В Поморие се намира и единственият в България Музей на солта, който е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Република България и Община Поморие.
Избрани сайтове Поморие

Нови интернет страници Поморие

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Хотели в Поморие - Гранд хотел Поморие 5*

  • Най-актуални страници Поморие

  • Коледа в Поморие - Гранд хотел Поморие 5* още за Поморие » ...

  • Нова Година в Поморие - Гранд хотел Поморие 5* още за Поморие » ...

  • Коледа в Поморие още за Поморие » ...

  • Най-нови коментари Поморие

  • Коментар към: Плажове в Поморие Hello! We've good news for The brand new Xrumer 16 were exceptional base Joomla K2 copes and operates with postings without any any mods! It is possible to see it here: http://katamarancharter.no/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=873 http://naveedulhassan.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=24690 http://www.sophrologue-lyon.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2521 http://www.abdelkaderrailane.fr/index.php/component/users/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1463 http://www.galleriaperera.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=117318